Navnet Flora Danica er en ægte dansk kulturarv og stammer fra opslagsværket af samme navn. Flora Danica blev oprindeligt sat i værk af Kong Frederik V og igennem 122 år blev den danske flora dokumenteret og trykt i form af et enestående værk om kongeriget Danmarks vilde natur.

I årene umiddelbart efter udgivelsen blev Den Kongelige Porcelænsfabrik bedt om at fremstille det fineste porcelænsstel. Stellet, der første gang blev brugt ved kongens fødselsdag i 1803, gik under navnet: Flora Danica. De fleste forbinder stadigvæk Flora Danica med det berømte porcelænsstel. Men endnu en kategori med reference til det ikoniske navn, Flora Danica, så dagens lys for lidt over 70 år siden: Smykker designet af naturen selv.

Eventyret om Flora Danica smykker går tilbage til 1952, hvor en af 1930ernes folkekære varietékunstnere, Orla Eggert, udviklede ideen om at lave smykker baseret på naturens unikke design.

Flora Danica var den første – og eneste – virksomhed i verden, der kunne forgylde og forevige blomster. De første Flora Danica smykker var baseret på en kobberbeklædning af blomster og blade, som af dygtige fagfolk behændigt blev forvandlede til et smykke, der efterfølgende blev belagt med 22 karat guld. 

Allerede i 1960erne fik Flora Danica svært ved at skaffe alle de blomster og blade, der skulle bruges i den hurtigt voksende produktion. Specielt var det svært at skaffe alle de firkløvere som kunderne efterspurgte. Derfor var der fast en annonce i avisen som opfordrede folk til at aflevere firkløvere hver søndag - og som belønning var der 1 krone pr. firkløver.

For at kunne følge med den stigende efterspørgsel startede man i 1970erne med at producere smykkerne i massivt sterlingsølv. Smykkerne var - og er stadig den dag i dag - baseret 100% på de originale afstøbinger af blomster og blade fra den danske natur i 1950- og 60erne. 

Flere spektakulære begivenheder har kastet glans over Flora Danica smykkers historie. I 1992 blev Flora Danica, af det Danske Hof, bedt om at fremstille en speciel erindringsbroche, personligt designet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Brochen blev givet som en personlig gave af Dronningen til alle gæster ved regentparrets sølvbryllup. Flora Danica har desuden designet og produceret et diadem for Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie.

I april 2021 overtog ægteparret, Karina og Martin, Flora Danica smykker. Ambitionen er at tage det traditionsrige brand tilbage til rødderne og relancere de mest ikoniske og succesfulde Flora Danica serier i et endnu mere elegant og tidssvarende design. Sammen med den verdensberømte danske blomsterkunstner, Nicolai Bergmann, blev Firkløver, Persille, Dild, Forglemmigej og Græs kollektionerne relanceret i 2022 i forbindelse med fejringen af Flora Danicas 70-års jubilæum. 

Flora Danica smykker - naturens eget design. Elsket gennem generationer siden 1952.

Læs bæredygtighed og Flora Danica's grønne rejse gennem 70år her.